Nutrition et soin des chevaux
Avis filter articles
But d'utilisation

Corps

 

Gewrichten van je paard

Een gewricht is een draaipunt van 2 (of meer) botten. De uiteinden van de botten zijn zo gevormd dat ze precies in elkaar passen als een kop en een kom. De 2 botten worden door een kapsel en met peesbanden op zijn plaats gehouden. Tijdens bewegingen komen er grote krachten op de gewrichten te staan. Voor het goed functioneren is het belangrijk de gewrichten en het weefsel er rondom heen in optimale conditie te houden.
Voor het goed functioneren van het gewricht heeft het lichaam voldoende voedingsstoffen nodig. Bovendien is het belangrijk dat jouw paard voldoende vloeistof aanmaakt voor de soepelheid en bescherming van het gewricht.

Aandoeningen aan het gewricht
OC
OC (Osteo Chondrose) is een stoornis in de groei van de botten bij paarden en veulens. Helaas komt dit veel voor en zie je de eerste verschijnselen vaak al op jonge leeftijd. OC zie je vooral in het kniegewricht, het spronggewricht en in de halswervels.

OCD
OCD (Osteochondritis Dissecans) is de ernstige vorm of het eindresultaat van OC. Van OCD is sprake als er losse stukjes been en/of kraakbeen in het gewricht terechtkomen, waardoor een flinke ontsteking ontstaat. Het ontstaan van OC en OCD heeft voornamelijk met erfelijkheid, training of beweging te maken. Maar ook voeding speelt een grote rol. De voeding van het veulen begint al wanneer het veulen zich ontwikkelt in de baarmoeder. Uit onderzoek blijkt dat de voeding van drachtige merries een grote invloed heeft op het voorkomen van beengebreken bij veulens op latere leeftijd.

Wat kan ik doen?
Bij tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kan de aanleg voor beengebreken zoals OC en OCD al bij ongeboren veulens ontstaan. Vandaar dat het zo belangrijk is om al in de laatste maanden van de dracht te starten met een uitgebalanceerde en volledige voeding voor drachtige merries. Hiervoor is Pavo Podo Lac ontwikkeld. Hierdoor krijgt het veulen in de baarmoeder al de noodzakelijke stoffen binnen die de botgroei op een goede manier beïnvloeden.
Merriemelk bevat 5 of 6 weken na de geboorte onvoldoende mineralen (o.a. koper) om een goede ontwikkeling van het beenwerk van het veulen te garanderen. Vanaf 3 weken oud daarom het veulen bijvoeren met krachtvoer voor veulens met ondersteunende vitamines, mineralen en sporenelementen. Zo ben je er zeker van dat alle noodzakelijke voedingsstoffen in voldoende mate worden verstrekt.