Nutrition et soin des chevaux
Avis filter articles
But d'utilisation

Corps

 

Het is er weer...Jakobskruiskruid

Jakobskruiskruid planten worden gelukkig zelden door paarden en pony’s gegeten als ze in het weiland groeien. Het meeste gevaar levert de plant op als het in gedroogde vorm in het hooi terecht komt. Het smaakt dan niet meer bitter en paarden herkennen het niet als giftige plant, terwijl het gif ook na drogen actief blijft.
Toch wil niemand deze plant in zijn weiland hebben. Behalve het risico dat de planten in het hooi terecht komen, neemt iedere plant de plaats in van grasplanten, die zo niet kunnen groeien.

Bestrijding in je weiland
De beste manier om deze plant uit je weiland te krijgen, is door hem met wortel en al uit de grond te trekken. Dit is een lastig, zwaar en tijdrovend karweitje want het gaat alleen goed als je het met de hand doet. Laat je een deel van de wortel zitten, dan is alle moeite tevergeefs, want uit de wortelresten groeit meteen weer een nieuwe plant.

Chemisch bestrijden door te spuiten met MCPP werkt alleen als de planten nog heel jong en klein zijn. Volwassen planten hebben zulke sterke wortels dat het heel lang duurt voor de gehele plant afgestorven is.

Gif hoopt zich op
Jakobskruiskruid is een echte sluipmoordenaar. Je paard gaat niet dood van één hapje, maar ieder hapje telt mee. Het gif dat een paard binnenkrijgt, gaat er nooit meer uit. Het komt terecht in de lever en maakt daar het leverweefsel kapot. Op het moment dat het laatste leverweefsel vernietigd wordt, wordt het paard plotseling ziek. Het kan best lang duren voordat je aan een paard kunt zien dat hij vergiftigd is. En dan is het foute boel....

Ruwvoer zonder gevaar
Alle delen van de plant bevatten gif, vooral de bladeren en de bloemen, maar ook de stengel. In het hooi zijn de paarsige stengels nog wel te herkennen maar de bladeren van de plant kun je nauwlijks onderscheiden van andere grassen en kruiden. Vraag dus bij je voerleverancier na of hij er zeker van is dat er geen Jakobskruiskruid in het hooi aanwezig is.

Let vooral goed op als je natuurhooi gebruikt. Dit hooi komt vaak van schrale gronden waar Jakobskruiskruid goed gedijt. En de plant is moeilijker te herkennen als er ook andere (gezonde) kruiden in het hooi zitten. Maai je zelf, dan is er maar één afdoende remedie: Houd je weide dan vrij van deze plant!

Wil je meer weten over Jakobskruiskruid, kijk dan eens op de volgende sites:
www.mienie.nl/educatief/jacobskruiskruid.html
www.jakobskruiskruid.com