Nutrition et soin des chevaux
Avis filter articles
But d'utilisation

Corps

 

Mijn sportpaard is te dik

Ik heb vorige week een nieuw paard gekocht. Hij is 1,65m, een KWPN-er en 6 jaar oud. Hij heeft bijna een jaar helemaal niets gedaan en voornamelijk op het land gestaan. Momenteel is hij ontzettend dik. Hij heeft niet alleen een dikke buik, maar er zit ook veel vet op zijn hals en op zijn achterhand en zijn ribben zijn niet te voelen. Ik wil hem graag af laten vallen en gaan trainen. Maar hoe kan ik dit het beste aanpakken? Moet hij eerst afvallen voordat ik begin met rijden? En hoe snel mag hij afvallen? Ik ben een beetje bang dat als ik hem op een streng dieet zet en tegelijkertijd ga rijden, dat hij dan misschien wel erg snel afvalt. Ik weet namelijk niet goed wat ik hem zou moeten voeren op dit moment en of ik hem gewoon in de wei kan laten of niet. En als ik ga rijden, kan dat dan direct iedere dag?

Antwoord

In principe kun je iedere dag rijden maar moet je het rustig aan doen. Veel stapwerk en het draven ieder dag opbouwen van 10 min tot na anderhalve week ong. een half uurtje. Als hij alleen in de wei staat zal hij geen extra voer nodig hebben, maar dat hangt wel af van de hoeveelheid gras dat op de wei staat en de voedingswaarde daarvan. Wij zelf laten de paarden nooit de hele dag in de wei staan, hooguit een paar uurtjes. Ze worden er wat loom van, de mest wordt dun en je kunt niet goed bepalen wat hij eet, wat voor voedingswaarde hij binnenkrijgt en hoe snel hij dan in conditie kan komen.
Als je hem op stal zet moet je niet aan een dieet denken, maar wel rustig aan voeren met Pavo onderhoudsbrok. Ik denk dan aan 2 maal daags een halve kilo. Wanneer zijn conditie beter wordt, gaat het vet vanzelf weg, mits je regelmatig met hem traint. Als je een vet paard streng op dieet zet kan hij zichzelf vergiftigen, doordat hij op zijn eigen vetten gaat teren.

Veel succes,
IJsbrand Chardon