Nutrition et soin des chevaux
Avis filter articles
But d'utilisation

Corps

 

Questions posées le plus souvent au sujet du SportsFit

Lisez ici les réponses aux questions suivantes:

1. Quelle est l'action du magnésium et pourquoi est il aussi important?
2. Comment fonctionne le soin des muscles, des tendons et des articulations avec SportsFit?
3. Quels sont les effets de la vitamine B, E et du sélénium?
4. Qu'est ce que la vitamine E naturelle et qu''en est il de l'assimilation du Sélénium?
5. Comment donne t-il plus d'énergie  sans rendre le cheval plus chaud?
6. Combien y a t-il de mélasse dans SportsFit et pourquoi?
7. Seulement  4,5% de sucre, ce sont des sucres ajoutés ou qui viennent des matières premières?
8. SportsFit est-il un aliment complet ou non ?

 

1. Wat doet magnesium en waarom is het zo belangrijk?
Calcium en magnesium spelen samen een belangrijke rol bij het goed functioneren van spieren: calcium is nodig voor samentrekken en magnesium voor ontspannen van spieren. Daarnaast zijn calcium, fosfor en magnesium belangrijke bouwstenen in botweefsel. Een paard heeft in zijn lichaam geen speciale systemen die magnesium reguleren, daarom is het zo belangrijk dat hij iedere dag voldoende binnenkrijgt via de voeding.
Bij een tekort aan één van de mineralen is het paard in staat calcium of magnesium vrij te maken uit botweefsel. Calcium tekort kan vrij makkelijk worden opgevangen. Een paard hoeft maar 1,5 gram botweefsel af te breken om 1 gram calcium vrij te maken (bijv. voor gebruik in de spieren).
Magnesium tekort heeft veel grotere gevolgen. Om één gram magnesium vrij te maken moet een paard maar liefst 45 gram botweefsel afbreken. Langdurig magnesiumtekort is dan ook zeer schadelijk.
Uit ruwvoer onderzoek van paardenruwvoer (winter 2007/2008) blijkt dat paardenruwvoer steeds minder mineralen bevat. Het gemiddelde magnesium gehalte in ruwvoer lag bijvoorbeeld 30% lager dan de norm die altijd wordt aangehouden. Bij deze lage magnesium gehaltes in ruwvoer is het des te belangrijker dat je magnesium aanvult via krachtvoer.
Wil je nog meer lezen over hoe magnesium werkt in het paardenlichaam, lees dan het artikel Magnesium, meer en in balans’

2. Hoe verzorg ik de spieren, pezen en gewrichten met SportsFit?
Hoe je de spieren verzorgt is in het antwoord op vraag 1 omschreven. Het is erg belangrijk dat er voldoende magnesium beschikbaar is voor spierarbeid.
Wat betreft de pezen en gewrichten ligt het iets ingewikkelder. In het antwoord op vraag 1 staat dat het paard botweefsel afbreekt bij tekorten. Als dat langdurig gebeurt, verzwakt het botweefsel en wordt het een heel klein beetje flexibel. Dit levert het eerst problemen op bij de gewrichten en de plaatsen waar de pezen aanhechten op de botten. Omdat er op die plaatsen grote kracht wordt uitgeoefend (denk aan de landing na een sprong) zijn dat de zwakke plekken. Door te zorgen dat je paard voldoende magnesium beschikbaar heeft zorg je ervoor dat het botweefsel gezond blijft en spieren goed kunnen functioneren.

3. Wat doen vitamine B, E en selenium?
Eenvoudig gezegd zijn vitamine E en selenium belangrijk om afvalstoffen die in de spieren gevormd worden (denk aan melkzuur) onschadelijk te maken. Bij een tekort aan vitamine E en selenium herstellen de spieren langzamer en heeft het paard meer last van spierpijn.
Ook de hele groep B-vitamines spelen een belangrijke rol bij de energie-voorziening in de spieren. Pavo SportsFit bevat meer dan gemiddelde gehaltes vitamine E en B en een zeer goede kwaliteit selenium (zie vraag 4). Pas op met overdosering van selenium, want dat kan voor paarden al snel erg ongezond of zelfs giftig zijn.

4. Wat is natuurlijk vitamine E en hoe zit het met de opneembaarheid van Selenium?
Vitamine E kun je in twee verschillende vormen toevoegen aan het voer: als synthetische vitamine E en als natuurlijke vitamine E. Het verschil is heel simpel. De natuurlijke vitamine E is klaar voor gebruik in de spier. De synthetische vorm moet in het lichaam nog één keer omgezet worden, voordat de spier het kan gebruiken. Daarom is de natuurlijke vitamine E de beste vorm die kan worden gebruikt.

Selenium kun je tegenwoordig kopen als chelaat. Bij een chelaat is het selenium gebonden aan een eiwit-molecuul. Dit geheel wordt heel gemakkelijk door de darmwand opgenomen. Als je selenium geeft in zijn “normale” vorm, zitten allerlei andere mineralen de opname van selenium in de weg. Met selenium in organische vorm (als chelaat) geef je dus de beste selenium bron.

5. Extra energie zonder dat je paard er heftig van wordt, kan dat wel?
Brandstoffen hebben verschillende eigenschappen. Zo weet iedereen dat benzine een relatief hoge verbrandingswaarde heeft, het levert veel energie bij verbranding (voor felle prestaties). Diesel heeft andere eigenschappen, de prestatie is minder fel maar auto’s rijden er zuiniger op en de motoren gaan langer mee. Zo is het ook bij paarden. Een paard kan als energiebron vezels gebruiken (verantwoordelijk voor meer dan 60% van de totale energie die een paard binnenkrijgt) en daarnaast zetmeel en olie. Van zetmeel is bekend dat het paard daar wat heftiger van wordt (denk aan het haver-effect). Met olie geef je een paard veel energie (2,5 keer zoveel als zetmeel), maar het paard wordt van olie niet heftig. Daarom wordt steeds meer olie gebruikt in de sportvoeding. Pavo SportsFit is zo samengesteld dat er een ideale balans is tussen zogenaamde ‘snelle’ energie en ‘langzame’ energie zodat je paard wel voldoende energie en uithoudingsvermogen heeft, zonder dat ie er erg heet van wordt.

6. Hoeveel melasse zit er in SportsFit en waarom?
Pavo SportsFit bevat 4% melasse. Is dat veel, is dat weinig? Vergelijk je het met een paardenbrok dan is dit weinig, in veel brokken wordt meer melasse verwerkt. Vergelijk je het met Nature’s Best dan is 4% natuurlijk veel (want in Nature’s Best zit geen melasse).
Melasse bevat suiker, paarden die niet veel werken hebben niet zoveel suiker nodig als een sportpaard. De suiker wordt verbruikt bij spierarbeid. Dus als er gewerkt wordt, wordt de suiker dus ook verbruikt. 4% melasse in een sportmuesli is niet overdreven veel. En melasse heeft als positieve eigenschap dat paarden het erg lekker vinden.

7. Slechts 4,5% suiker, is dit allemaal toegevoegd of komt dit ook uit de grondstoffen?
Suiker wordt niet apart toegevoegd aan voer, dat zit in de grondstoffen. Alleen in paardenvoeders voor jonge paarden wordt lactose (melksuiker) toegevoegd. In normaal paardenvoer komt de suiker uit de grondstoffen. Melasse bevat veel suiker, maar ook in granen zit altijd een beetje suiker. Het is dus onmogelijk paardenvoer te maken zonder suiker. Zonder toegevoegd suiker kan wel, kijk maar naar Nature’s Best, alle suiker die daar in zit (2%) komt van nature voor in de granen.

8. Is SportsFit volledig voer of niet?
Pavo SportsFit is compleet krachtvoer naast ruwvoer en bevat dus ook alle noodzakelijke vitaminen en mineralen. Je hoeft het voer dus niet te combineren met een brok. Hoeveel moet je dan geven? Dat hangt natuurlijk van heel veel factoren af, gebruik de VoedingsWijzer van pavo of neem contact met ons op om een persoonlijk advies te krijgen hoeveel SportsFit je zou moeten geven aan jou paard.