Nutrition et soin des chevaux
Avis filter articles
But d'utilisation

Corps

 

Remettre en condition après une période de repos

Wij zijn van plan om een 10 jarige merrie aan te schaffen. De merrie staat sinds 3 maanden "stil", ofwel in de weide. Graag zou ik van u willen weten hoe wij de conditie van deze merrie het beste kunnen opvoeren.
Is het na enige tijd ook mogelijk om op 1 dag 3 uren te rijden? Deze uren zijn wel verdeeld over de dag. De overige dagen van de week is het de bedoeling dat de pony 1 tot 2 uur per dag zal rijden.

Antwoord IJsbrand Chardon

Een pony/paard dat in de wei heeft gestaan heeft altijd in beweging kunnen blijven. Dat is een voordeel, omdat de kans op blessures dan kleiner wordt, omdat het heeft kunnen lopen. Een paard na boxrust is veel moeilijker, omdat de pezen en gewrichten dan weer moeten wennen aan belasting en beweging.

Begin met een lage hoeveelheid sportbrok, 1 kg. per dag ongeveer. Ga rustig een half uur rijden met stapperiodes ertussen. Bouw in twee weken de duur van het rijden op naar een uur, maar beperk de werkdruk, niet te lang achter elkaar draven en galopperen, lange stapperiodes tussendoor en heel belangrijk is lang uitsappen om verzuring en stijfheid te voorkomen.
Als het paard dikke benen krijgt of minder gaat eten moet je iets rustiger aan doen.

Ga na 2 weken de hoeveelheid voer iets verhogen, maar overdrijf niet, liever wat te weinig dan teveel. Je kunt na die twee weken verder opbouwen, niet door langer te rijden maar door het werk wat zwaarder te maken. Zorg ervoor dat als je werk vraagt aan je paard dat je consequent bent, geen halve dingen vragen omdat je nog aan het opbouwen bent, dan gaat ze dat ieder keer proberen. Dus vraag korte stukjes arbeid op een consequent manier.

Bouw altijd een rustdag in een week, d.w.z. een dag dat je wat anders doet, losgooien, weidegang, staprit enz... In principe kun je na twee maanden wel 2 uur per dag rijden, afhangend van de intensiteit van het rijden.

Een paard in opbouw zal zijn haar gaan ruien en heel vaak zie je dat ze na twee/drie maanden even een terugval hebben. Zorg dat je op tijd ontwormd en eventueel wat vitamines bijvoert. Doe bij een terugval zelf even een stapje terug of verander van training, zoals b.v. niet te veel dressuur, wat longewerk, buitenrit enz. Zorg voor afwisseling.

Succes,

IJsbrand Chardon